Inselberg

Pilot Mountain (Carolina del Nord)

Un inselberg, montínsula, monadnock o turó testimoni és un turó rocós aïllat o muntanyeta que sorgeix abruptament des d'una plana. La paraula inselberg deriva de l'alemany i literalment vol dir 'illa muntanya' i aquesta es fa servir internacionalment, mentre que "monadnock" es fa servir als Estats Units i deriva del mont Monadnock,[1] que, al seu torn, és un mot algonquí (natius americans).[2] En anglès, es coneix com a outlier; en francès, com a butte témoin i, en castellà, com a cerro testigo.

Pâo d'açúcar a Rio de Janeiro

La paraula inselberg va ser encunyada pel geòleg Wilhelm Bornhardt (1864–1946) el 1900, per tal de descriure'n l'abundància al sud de l'Àfrica.[3] Actualment, es defineix com a "turons isolats de vessants escarpats que sorgeixen relativament de manera abrupta sobre un terreny de pendent suau".

També en trobem diferents accepcions formulades per diferents autors. Per exemple:

Tossal testimoni: relleu estructural aïllat d'una plataforma (a certa distància, per efecte de l'erosió) d'estructura tabular o monoclinal, sostinguda per una capa resistent, el qual és testimoni d'una antiga extensió de la plataforma.

Turó testimoni: turó o muntanya prominent de cim pla i vessants abruptes, que representa generalment les restes d'una capa rocosa resistent en una regió d'estrats horitzontals.[4]

Turó testimoni d'erosió: aflorament de roques més modernes, rodejat d'altres de més antigues, com a resultat de la major resistència de les primeres a l'erosió. Un cop desaparegut el coronament de les roques més resistents, el relleu resultant rep el nom “d'antituró”; oposat a finestra d'erosió.[5]

Com podem comprovar, les diferents accepcions, algunes més geogràfiques, d'altres geològiques, defineixen molt bé aquestes elevacions que caracteritzen el nostre paisatge i que són el testimoni de l'antic relleu que hi havia.[6]

  1. Raymo, Chet and Maureen E. (1989) Written in Stone: A Geologic History of the Northeastern United States. Globe Pequot, Chester, Connecticut.
  2. "inselberg." Encyclopædia Britannica. 2009. Encyclopædia Britannica Online. 29 Nov. 2009 <http://www.britannica.com/EBchecked/topic/289113/inselberg>.
  3. Holmes, Arthur (1978). Holmes Principles of Physical Geology Taylor & Francis: New York.
  4. Strahler, Arthur i Alan. Geografía Física. 3a ed.. Barcelona: Omega, 1989, p. 550. 
  5. Monkhouse, F.J.. Diccionario de términos geográficos. Barcelona: Oikos-tau, 1978, p. 560. 
  6. «Els turons testimoni de Manlleu». [Consulta: 26 abril 2015].[Enllaç no actiu]

Developed by StudentB