Mikrofilmi

Mikrofilmirulla

Mikrofilmi on arkistokuvaukseen käytettävää 35:n tai 16 mm:n levyistä filmiä.[1]

Mikrofilmiä tuotetaan käytössä olevalla teknologialla (ennen mikrokuvauskamera, nyt mikrofilmitulostus) käytössä olevista järjestelmistä ja tiedostomuodoista. Tuotettu mikrofilmi kehitetään (kuten tavallinen filmi) ja varastoidaan. Kun tulee tarve tarkastella filmille tallennettuja tietoja, voidaan valaista filmiä ja suurentaa tallennettu kuva siten, että sitä voidaan tarkastella. Nykyteknologiassa kuva suurennetaan joko valon, peilien ja linssien avulla filmiltä analogiselle näytölle, josta se voidaan tulostaa paperille, tai käytetään digitaalista mikrofilmiskanneria, joka digitoi filmillä olevan kuvan ja tallentaa sen haluttuun tiedostomuotoon haluttuun käyttöympäristöön. Mikrofilmi on täten tuottamisensa jälkeen täysin järjestelmäriippumaton tallennus- ja arkistointimedia.

Mikrofilmi on nykyisin käytössä olevista medioista paperin ohella ainoa, joka todistettavasti säilyy yli 100 vuotta.

ANSI/ISO-standardien mukaisesti valmistetulle hopeagelatiinimikrofilmille on, kun se on Talle ry:n Laatupiirin asettamien vaatimusten mukaisesti kehitetty, myönnetty arkistokelpoisuus siten, että julkishallinnon pysyvästi säilytettävät asiakirjat voidaan siirtää mikrofilmille pitkäaikais- ja pysyvään säilytykseen.

Entisaikojen mikrokuvauskameralla tapahtuneesta mikrofilmien tuottamisesta on siirrytty asiakirjojen tallennukseen mikrofilmille suoraan sähköisestä (digitaalisesta) muodosta. Paperiasiakirjat digitoidaan skannerilla, minkä jälkeen ne voidaan tulostaa mikrofilmille. Digitaaliset asiakirjat muunnetaan tarvittaessa TIFF-kuviksi, minkä jälkeen ne voidaan tulostaa mikrofilmille.

Tässä ero "perinteiseen" COM-tulostukseen ("Computer Output on Microfilm -fiche), joka tyypillisesti pystyi käyttämään ainoastaan ASCII-muotoista dataa. Nyt voidaan tulostaa mikrofilmille myös grafiikkaa, tosin asiakirjojen tallennukseen tarkoitetut mikrofilmitulostimet ja niiden käyttämä mikrofilmi eivät tuota hyvälaatuista kuvaa, koska kuvamuoto on "bitonal" eli mustavalkoinen.

2000-luvun alkupuolella Suomeen ryhdyttiin tuomaan myös harmaasävymikrofilmiä sekä värimikrofilmiä tuottavia mikrofilmitulostimia. Nämä laitteet käyttävät pääsääntöisesti 35 mm:n rullamikrofilmiä, kun edellä mainittu mustavalkofilmiä tuottava laite käyttää 16 mm:n mikrofilmiä.

  1. mikrofilmi. Kielitoimiston sanakirja. Helsinki: Kotimaisten kielten keskus, 2024.

Developed by StudentB