Nuortenelokuva

Nuortenelokuva tai nuorisoelokuva[1] on lähinnä teini-ikäisille tai nuorille aikuisille suunnattu näytelmäelokuva. Nuortenelokuvien juonet käsittelevät nuorille läheisiä aiheita kuten itsenäistyminen, täysi-ikäistyminen, ystävyys, ensirakkaus, murrosiän kapina ja riidat vanhempien kanssa, seksuaalisen ja muun identiteetin etsintä ja teiniahdistus.[2] Nuortenelokuvan käsitettä on vaikea rajata: varhaisnuorille tarkoitettuja elokuvia voi kutsua myös lastenelokuviksi, ja useimmat ”aikuisten elokuvatkin” on suunnattu nuorille aikuisille ja kertovat heistä.

Nuorisoelokuvien visuaalinen ilme, puhetyyli ja muut ulkoiset tunnusmerkit reagoivat nopeasti kulttuurin ja muodin muutoksiin, mutta tyylilajista riippumatta nuortenelokuvat käsittelevät useimmiten nuoren identiteetin muuttumista matkalla kohti aikuisuutta.[3] Varttumisen aiheuttamista psyykkisistä ja fyysisistäkin muutoksista kertova kasvukertomus onkin tavallisin nuorisoelokuvan tarinatyypeistä. Nuortenelokuvissa tarinoiden käsittelytapa voi vaihdella vakavasta valistuksesta ja arkisen realistisesta draamasta tai komediasta etenkin amerikkalaiselle nuorisoelokuvalle tyypilliseen vauhdikkaan vapaa-ajankulttuurin kuvaukseen.[2] Elokuvan pääsemiseen nuorten suosimaksi vaikuttaa merkittävästi sen aitous: miten tunnistettavasti, samastuttavasti ja uskottavasti se onnistuu kuvaamaan hyvin kriittisen yleisönsä mielentiloja ja kokemuksia.[4]

Nuortenelokuvien tarinat sijoittuvat usein kouluun, urheilun tai muiden harrastusten maailmaan, historiallisten tapahtumien kuten sotien yhteyteen tai fantasiamaailmoihin. Monet urheiluelokuvat ovat samalla nuortenelokuvia, ja monet kauhuelokuvat on suunnattu erityisesti teiniyleisölle – esimerkkeinä Perjantai 13. -elokuvasarja ja Scary Movie -kauhukomediat. Nuorisoelokuvan muita alalajeja ovat tieteiselokuva (draama tai komedia), seksikomedia, kouluelokuva, romanttinen melodraama sekä ongelmanuorisoa käsittelevä draama, joka yhdysvaltalaisessa nuortenelokuvassa on runsaimmin ja pisimpään tuotettu alagenre.[5]

Myös monia kaiken­ikäisille tarkoitettuja elokuvia pidetään erityisen hyvin nuorellekin yleisölle sopivina, kuten British Film Instituten vuonna 2005 kokoamassa listassa ”50 elokuvaa jotka kannattaisi nähdä ennen kuin täyttää 14”. Sille äänestettiin muun muassa neorealismi­klassikko Polkupyörävaras, lasten henkeä uhkaavasta isäpuolesta kertova Räsynukke sekä Marilyn Monroe -farssi Piukat paikat[6].

  1. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä nuarisoelokuva ei löytynyt
  2. a b Nuortenelokuva 2017. Koulukino ry. Viitattu 8.9.2017.
  3. Viittausvirhe: Virheellinen <ref>-elementti; viitettä pantti2002 ei löytynyt
  4. Piippo, Maarit: Arttu Kapulainen: Nuortenelokuva on aitoustesti 1.3.2005. Yle Vintti: Yleisradio. Arkistoitu 3.7.2017. Viitattu 8.9.2017.
  5. Shary, Timothy (2002): Generation Multiplex. The Image of Youth in Contemporary American Cinema. Austin: University of Texas Press. Ks. Pantti (2002).
  6. Debate produces list of films that children should see, British Film Institute. Arkistoitu Internet Archiveen 25.10.2009.

Developed by StudentB