Tantrisme

Infotaula d'organitzacióTantrisme
lang=ca
Modifica el valor a Wikidata
Dades
Tipusconcepte religiós Modifica el valor a Wikidata
Religióhinduisme i budisme Modifica el valor a Wikidata
Format per
Art tàntric (a dalt, a la dreta): una deïtat tàntrica hindú, deïtat tàntrica budista, pintura tàntrica jainista, txakres Kundalini, un Yantra i un Saichō del segle xi fundador de la tradició Tendai Tantra

El tantra (en sànscrit: तन्त्र; literalment 'teler, teixit') o tantrisme és qualsevol de les variades tradicions esotèriques basades en les religions de l'Índia que, en comptes d'ensenyar que, a fi d'assolir la realització espiritual, és necessari apartar-se dels estímuls que activen el desig, ensenyen a utilitzar el desig -transformant-lo- com a sender cap a la realització.[1] En escriptura devanagari s'escriu तन्त्र, i en sànscrit significa 'teixit' (així com 'teler, ordit, la part essencial, el tret característic, carcassa, doctrina, regla', etc.).[2][3] L'equivalent tibetà, rgyud, té un sentit de 'continuïtat', i ja que en el budisme s'associen els termes tantra i prabhanda, el terme tibetà es pot entendre en el sentit de 'continuïtat de la lluminositat'. Existeix en variants hindús, budistes, jainistes i bön.

  1. Flood, 2006, p. 9–14.
  2. Sir Monier Monier-Williams; Ernst Leumann; Carl Cappeller A Sanskrit-English Dictionary: Etymologically and Philologically Arranged with Special Reference to Cognate Indo-European Languages. Motilal Banarsidass (Reprint of Oxford University Press 1899 version), 2002, p. 436. ISBN 978-81-208-3105-6. 
  3. Ron Barrett. Aghor Medicine. University of California Press, 2008, p. 12. ISBN 978-0-520-25218-9. 

Developed by StudentB